Bestrijding van ongedierte.

Bestrijding van ongedierte.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is RAt-muizen-1024x290.png

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ongedierte, zoals muizen– en kakkerlakken, op scholen tot gezondheidsproblemen kan leiden. Daarnaast veroorzaken ongedierteplagen ook angst, niet alleen leerlingen lijden hieronder, ook de leerkrachten. Het Amerikaanse Northeastern Centre heeft een plan opgesteld om op scholen ongediertebestrijdingsmiddelen en aan ongedierte gerelateerde ziektes te verminderen. Een aantal simpele maatregelen kunnen voorkomen dat ongedierte scholen weet binnen te dringen.

De ongedierte bestrijders leggen tijdens hun werkzaamheden de nadruk op Integrated Pest Management (IPM). IPM is een combinatie van wering, advies, regelmatige inspectie en detectie, worden ongeregeldheden vroegtijdig gesignaleerd en kunnen problemen voorkomen worden. Zo komt plaagdierpreventie in veel gevallen in de plaats van plaagdierbestrijding.

Doordat de nadruk ligt op het voorkomen van ongedierte, zorgt IPM ervoor dat we het gebruik van milieubelastende bestrijdingsmiddelen voor het bestrijden van ongedierte tot een minimum kunnen beperken. Waar wel bestreden moet worden, zorgen moderne middelen voor een zo humaan en schoon mogelijke aanpak. Sommige ongediertesoorten kunnen tegenwoordig zelfs gifvrij bestrijden worden.

Preventieve maatregelen die je kunt nemen om ongedierte buiten te houden:

 • Voorkom dat planten het pand raken, door bijvoorbeeld een rijtje tegels rondom het pand te leggen. Dichte begroeiing rondom het pand heeft knaagdieren en insecten een beschermde, onzichtbare toegang tot de school.
 • Wordt er gegeten en gedronken in het klaslokaal? Maak het lokaal dan dagelijks schoon. Een paar kruimels is al genoeg voor de meeste soorten ongedierte.
 • Zorg ervoor dat voorraadkasten en kasten met speelgoed altijd netjes opgeruimd zijn.
 • Berg voedsel op in gesloten verpakkingen of plastic containers.
 • Plaats horren voor de ramen, zodat er geen wespen en andere vliegende insecten binnen kunnen komen.
 • Plaats deurborstels onder deuren met een kier. Past er een potlood onder de kier in de deur, dan past een muis er ook doorheen.
 • Maak leidingdoorvoeren naar meterkasten en kruipruimtes dicht met knaagbestendig materiaal zoals staalwol.
 • Breng stootvoegafdichters aan in open stootvoegen in buitenmuren. Dit voorkomt dat muizen via de buitenmuur de spouwmuur in kunnen en het voorkomt wespennesten in de spouwmuur.

Wij begrijpen dat de budgetten voor schoonmaak en ongediertebestrijding onder druk staan. Helaas zijn de kosten voor het bestrijden van een ongedierteplaag vaak veel hoger dan de kosten voor het uitvoeren van preventieve maatregelen en regelmatige inspecties door een gecertificeerde ongediertebestrijder. Tijdens de regelmatige inspecties wordt ongedierte vroegtijdig ontdekt, en kan snel bestreden worden, nog voordat het ongedierte een ware plaag wordt op school.

Als preventieve maatregelen onvoldoende zijn kan men overstappen tot bestrijdingsmiddelen:

Welke afspraken zijn er gemaakt op school:

 • Preventieve afspraken (zie boven aan document)
 • Opmaak Checklist: ongediertebestrijding schoolgebouw
 • Een bedrijf contacteren.
beheerder

Geef een reactie