EN1004 rolsteigers is gewijzigd

EN1004 rolsteigers is gewijzigd

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-3.png

Meer info:

https://altrex.com/nl/nl/over-altrex/updates/wijziging-en-1004

EN 1004, de veranderingen

De gewijzigde EN 1004 heeft gevolgen voor jou als gebruiker. De belangrijkste wijziging gaat over de afstanden tussen platformen. De maximale afstand tussen de grond en het eerste platform gaat van 4,60 m naar 3,40 m. De afstand tussen twee platformen is nu 2,25 m in plaats van 4,20 m.

Daarnaast geldt de norm vanaf nu voor alle steigers. Oók die van minder dan 2,50 meter hoog. Daarom is ook het gebruik van stabilisatoren en leuningen bij vouwsteigers opgenomen in de EN 1004. Al met al veranderingen die ook invloed hebben op de manier van opbouwen. De gewijzigde EN 1004 bepaalt daarom nu ook wat er in de handleiding van rolsteigers moet staan.

De veranderde norm vraagt dus dat je weer even stilstaat bij hoe je een steiger veilig opbouwt – dat is natuurlijk altijd verstandig. Volgens de norm moet je rondom beschermd zijn tijdens de opbouw van de steiger, al vóórdat je het platform betreedt.

Wat betekent dit voor jou?

Dan verandert er waarschijnlijk niet zo veel voor jouw rolsteiger, want de meeste onderdelen en combinaties voldoen al aan de richtlijnen van de nieuwe EN 1004. Wat je nog wel even moet doen: controleer de afstand tot het eerste platform. Om aan de EN 1004 te voldoen, kan het zijn dat je een extra platform nodig hebt.

Gebruik je een rolsteiger die nog met schoren opgebouwd wordt? Let op, want daarbij verandert er wel veel. De gewijzigde norm staat de traditionele manier van opbouwen niet meer toe. Het is belangrijk dat je de steiger opbouwt met de nieuwe platformafstanden én dat je daarbij niet onbeschermd op een platform staat.

beheerder

Geef een reactie