Zijn Sint en Piet welkom op de (basis)school?

Zijn Sint en Piet welkom op de (basis)school?

https://katholiekonderwijs.vlaanderen/nieuws/sint-en-piet

Zijn Sint en Piet welkom op de basisschool?

Sint en Piet zijn zeker welkom op school. Maar…  ook zij moeten de veiligheidsmaatregelen volgen. Dat betekent dat ze, net zoals alle andere volwassen bezoekers van de school,  een mond-neusmasker moeten dragen én de handen regelmatig moeten reinigen. Misschien hebben Sint en Piet wel een masker dat de mond toch zichtbaar laat? Dat zou het voor de kinderen wel aangenamer maken.

En mogen de kinderen liedjes zingen? Uiteraard mogen zij liedjes zingen. De juffen en de meesters mogen meezingen, maar dragen dan wel een mondmasker en blijven op twee meter afstand van hun collega’s, de leerlingen van de lagere school én van Sint en Piet. Organiseer de festiviteiten ook in een zo ruim mogelijk lokaal dat je goed ventileert of verlucht.

En snoepjes of andere verrassingen? Dat kan ook. Let daarbij dan wel extra op de handhygiëne van de volwassenen die alles uitdelen.

En mogen de kinderen op schoot bij Sint? Dat kan jammer genoeg niet.

Stel dat je school tegen 6 december naar pandemieniveau oranje moet schakelen, dan blijven Sint en Piet welkom, maar dan organiseer je het bezoek best klas per klas.

Zijn Sint en Piet welkom op de secundaire school?

Sint en Piet zijn jammer genoeg geen essentiële derden… Op 6 december zullen ze onverrichterzake de schoolpoort stilletjes voorbij moeten rijden…

Quarantaine?

En neen, de goedheiligman en zijn gevolg moeten niet in quarantaine als ze vanuit een rode zone naar België komen. Daar wil de RAG zeker in een uitzondering voorzien.

Tips:

 1. Routekaart
  Maak van te voren duidelijke keuzes en breng iedereen op de hoogte. Maak een eigen versie met mogelijke scenario’s en laat zien wat jullie in elk geval doen. Denk hierbij aan besmettingen van leerkrachten of kinderen op school. Gaat het feest dan door of komt er een online variant?
 2. Openlucht
  Vanaf code oranje liefst in openlucht (speelplaats) en in klasgroep.
 3. Invallers
  Regel meerdere Pieten en sinterklazen. Op deze manier kan het feest hopelijk doorgaan als er toch iemand verkouden is of besmet is geraakt.
 4. Geen onthaal
  Bedenk een verhaal waarbij Sinterklaas niet binnen gehaald wordt, maar waarbij de Sint en zijn pieten al in de school zijn. Een eenvoudige verhaallijn kan zijn dat Sinterklaas bij jullie op school een bed heeft staan. Hij ligt dan op de ochtend van het feest te slapen in het bed. Het is ook verstandig om Sinterklaas een mooie plek op een podium te geven en de kinderen mogen langskomen. Zo hou je eenvoudig voldoende afstand. In een klas is dit vaak toch lastiger te organiseren.
 5. Videobellen
  Wanneer Sinterklaas niet op school kan komen kan je heel eenvoudig verbinding leggen via videobellen. Zorg ervoor dat elke klas mee kan kijken of laat de sint naar elke klas apart bellen.
 6. Verkleden
  Laat een leerkracht of de directeur Sinterklaas spelen. Er zijn zelfs scholen waarbij de leerkracht zich als een piet of sinterklaas verkleed, terwijl de kleuter toekijken. En ik heb van horen zeggen dat dit pret echt niet drukt.
 7. Sinterklaasjournaal
  Elke dag een eigen Sinterklaasjournaal is leuk, maar ook veel werk. Je kunt er ook voor kiezen om een of twee video’s op te nemen. Ook kan je een opname maken van de aankomst van sinterklaas. Deze kun je dan afspelen in de klassen op de ochtend van de sinterklaasviering.
beheerder

Geef een reactie